2 thoughts on “Blogg Gästbok

 1. Ulrika Hjertstrand says:

  Här bör det stå nåt och då tycker jag, som gammal elev till Kerstin sen närmare 30 år tillbaka att utrymmet kan användas för att prata lite om vad Kerstin-träning gör för kropp och själ. Nej, jag är varken betald för eller ombedd att skriva här. Det är högst spontant.

  Först till dig som funderar på om det här verkligen är nåt att satsa på, du som tänker: Är detta verkligen nödvändigt, vettigt, roligt? Orkar jag göra slag i saken.?Uppförsbacken känns lite trög. Det var kanske nåt decennium sen kroppen fick sitt? Och vad har man egentligen på sig nu för tiden?

  Till dig vill jag säga: Slit ut nåt bekvämt ur garderoben – mysbrallorna, sov-t-shirten, pyjamasen går bra. Strunt i vad. Någon kommer att ha nåt ännu äldre och mer slitet. Och framför allt:
  GÅ DIT!

  Varför skriver jag här då? Har jag inget bättre för mig? Jo, jag precis som andra kämpar för att få dygnets timmar att räcka till med jobb, barn och tonåring med läxor och uteliv som föräldrar bör oroa sig för, äldre ensam mor, eftersatt socialt liv och fen viktig örening jag måste vara med i för att rädda världen, osv, osv. Men denna splittrande tillvaro kräver god hälsa. Och Kerstin är central här i mitt liv. Och jag gjorde faktiskt precis så som jag uppmanar dig, för fem år sedan. Då hade jag inte satt min fot i Kerstins studio på femton år. Jag stod där och tittade på dansbyxorna som var knastertorra i resårsen och funderade på om nån faktiskt fortfarande hade såna där blanka dräkter som var djupt skurna i ryggen. Och så slet jag väl fram nåt mindre avslöjande och några byxor som skulle sitta kvar på kroppen ett tag och släpade mig dit. Och det finns få beslut som varit mer lyckade i mitt liv.

  Låt oss prata i klartext: Kerstin är helt unik. Lång och ståtlig rör hon sig som ett kattdjur över golvet och lyckas utan synbar ansträngning få sina elever att göra saker med kroppen som vi aldrig trott vi skulle ha förmåga till – ens för trettio år sedan. Inte bara det att hon har en artistisk talang och är i symbios med all jazz- och soulinspirerad musik, något som många av oss har beundrat genom åren. Få personer i denna värld har dessutom bättre koll på hur kroppen funkar än hon. Hon vet allt om hur man ska träna och hur man INTE ska träna. Det känns väldigt tryggt att slå knut på sig i det sällskapet. Att hitta en professionell och mångsidig danslärare (och tränare) idag, som dessutom kräver saker av någon som är nästan 50 år, är ju näst intill omöjligt. Men en finns – Kerstin! Annars kan man ju ganska ofta känna sig som “room meat” som någon uttryckte sig i en bra film jag såg en gång, man är utfyllnad helt enkelt, får vara glad att man får vara med. Men ingen bryr sig om man skadar sig på kuppen. Det kan kännas bittert och bör inte accepteras av oss som vill något med vår träning, eller hur? Vi vill ha en tränare som rättar och förbättrar. Kerstin kommer att kräva utveckling av alla oss elever, så länge vi på något sätt kan ta oss till träningslokalen. Och annars messar hon eller ringer och frågar varför vi inte är där, som nyligen när jag hostat sönder ett par revben: “Var är du? Saknar dig på klass?”

  Och då kommer vi till det andra och avgörande skälet till att träna just hos Kerstin: The soul – själen: Trots hög koncentration och ambitiöst tempo, får vi alla plats som personer hos Kerstin. Vi är som vi är och särskilt hon; hon är som hon är, vilket brukar få oss andra på gott humör. Det finns nämligen nästan alltid något smått absurt i en träningslokal. Och så kan man med åren glömma i vilken ordning saker och ting egentligen ska ske, särskilt som det ska vara svååårt och utmanande. Och då får vi försöka påminna oss om hur det var, även om det blir precis tvärtom mot hur det var senast vi gjorde övningen. Men det gör ju inte så mycket, eftersom vi alla vill göra det ännu BÄTTRE. Och förresten är det ju ingen som kommer ihåg i alla fall. Och då får man ju skratta lite. Och livet utanför studion känns ganska ovidkommande och problemen man bar med sig dit lätt patetiska. Så när man kommer ut på Frejgatan i duggregnet igen har man all nödvändig distans till ALLT – och kraft att kämpa vidare tills nästa tillfälle.

  Därför bör alla titta in till Kerstin – för ett friskare och gladare liv!

  tänker

  Ulrika Hjertstrand
  dansande elev sedan 1988

  Like

 2. kerstinostbergmarquetti says:

  Tack Ulrika!
  Vad säger man, vi alla är fantastiska tillsammans.
  Jag älskar dans och träning, att fortfarande kunna förmedla det som just jag vill, är ett privilegium, som jag för några år sedan bara kunnat drömma om.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s